Masterclass


Masterclass "Documentaire en Verhalende Fotografie".

Omdat we ons verder in de digitale fotografie wilden verdiepen hebben Ank en ik in 2009 en 2010 bij Yvonne van der Mey de Basiscursus Natuurfotografie, de Vervolgcursus Natuurfotografie (nu Compositie & Licht), de Macro cursus en een aantal workshops gevolgd. Alle cursussen en workshops hebben Natuurfotografie op verschillende hele mooie locaties op De Veluwe als onderwerp.

Dit jaar volgen wij de Masterclass "Documentaire en Verhalende Fotografie" bij Yvonne van der Mey. De Masterclass bestaat uit 9 dagen die over het jaar 2011 zijn verdeeld. Gedurende elke cursusdag worden er foto's gemaakt voor het fotoverhaal van die dag. Parallel aan de fotoverhalen maakt elke deelnemer gedurende het jaar één of twee documentaires over een zelfgekozen onderwerp (of onderwerpen). Alle onderwerpen betreffen Natuurfotografie, op verschillende locaties. De fotoverhalen en de documentaire worden door Yvonne begeleid. Het is de bedoeling om de documentaires aan het einde van het jaar te exposeren. Ook voor de fotoverhalen wordt getracht deze te exposeren.   

De Masterclass wordt ondersteund door moderne multi-media toepassingen, waaronder een besloten Windows Live groep, waardoor de deelnemers van de Masterclass gemakkelijker met Yvonne en met elkaar kunnen communiceren.
 
18 December 2010 - De eerste dag in de Leuvenumse bossen.22 Januari 2011 - De tweede dag op het landgoed Oud Groevenbeek. Training verhalend fotograferen.5 Maart 2011 - De derde dag in het natuurgebied "Het Zwanenwater" in Callantsoog. Landschapsfotografie, Vogelfotografie vanuit schuilhutten, de kust. "Het Zwanenwater" is een heel ander natuurgebied dan we tot nu toe gewend waren. Waar we eerder steeds in bossen op De Veluwe actief waren, is Het Zwanenwater een duingebied aan de Noord-Hollandse Noordzeekust. Deze afwisseling prikkelt de creativiteit.2 April 2011 - Vierde dag op het Kootwijkerzand
Op deze dag zijn we weer heel vroeg begonnen. Om ca. 07:00 uur gingen we het zand op, om de mooiste zonsopkomst mee te maken die ik ooit beleefd heb. Het was lekker mistig, in het halfdonker geeft dat een mooi mysterieus sfeertje. Toen de zon er eenmaal doorkwam, eerst aarzelend, maar dan steeds krachtiger, beleefden we zo'n mooie zonsopkomst, werkelijk onbeschrijflijk. De camera's kregen dan ook weinig rust. Naarmate de zon verder opkwam, verdween de mysterieuze sfeer geledelijk, maar het bleef betoverend mooi, zeker als je op de details lette, zoals de minuscule waterdruppeltjes op soms hele kleine plantjes. In een woord prachtig. In de middag naar het Kootwijkerven, om daar de weer hele andere sfeer vast te leggen.